Blog

IN HOUSE kursevi stranih jezika

Saznajte šta je to IN HOUSE nastava!

Saznajte šta je to IN HOUSE nastava!

Kao in house profesori često smo u situaciji da objašnjavamo čime se bavimo. Nije dovoljno samo reći in house profesor engleskog, jer taj vid nastave jezika nije toliko čest i najčešće ljudima nije jasno o čemu je, zapravo, reč.

In house profesori izvode in-house obuke, odnosno, specijalizovane kurseve za kompanije. Dakle, nastava se izvodi u prostorijama klijenta i radi se isključivo sa odraslim polaznicima.

Koncept in house nastave, odnosno korporativnih kurseva jezika, ima za cilj da olakša učenje jezika u poslovnim okvirima, tako što će predavač dolaziti u prostorije klijenta radi izvođenja nastave.

Kako se smatra da poslovni svet ne ostavlja mnogo slobodnog vremena, ovaj koncept nastave štedi vreme i daje vrlo značajne rezultate u pogledu napretka. Umesto da nakon radnog vremena utrošite vreme na dolazak do mesta nastave, predavač dolazi u prostorije vaše kompanije gde se čas održava.

KOJE SU PREDNOSTI IN HOUSE NASTAVE?

• Učenje jezika uz kreiranje dobre atmosfere među zaposlenima

Dokazano je da je učenje jezika olakšano u poznatom okruženju (vaš radni prostor) sa poznatim ljudima (kolege, saradnici). Pored team building-a, in-house obuka vam je prilika da provedete vreme sa svojim kolegama u drugačijoj atmosferi od one svakodnevne, radne. Čas je vreme kada možete da pokažete koliko ste kreativni i duhoviti i otkrijete sve svoje kvalitete, koje zbog ozbiljnosti posla i poslovnih situacija niste u prilici da pokažete. Štaviše, čas je beg od svakodnevne poslovne napetosti i užurbanosti, i pruža vam mogućnost da se opustite i zaboravite na sve probleme i prepreke.

• Jezik se uči u realnom kontekstu

Radna atmosfera u kompaniji može da vam bude dodatna motivacija da i na času budete jednako efikasni i uspešni kao u obavljanju svojih radnih zadataka. Jedna od bitnih karakteristika usvajanja jezika je kreiranje konteksta, pri čemu se kroz role plays (aktivnosti u kojima se kroz različite uloge uvežbavaju jezičke veštine) simulira neka situacija koja zahteva od vas upotrebu određenih jezičkih struktura, kao što su npr. telefonski razgovor ili sastanak pregovaranja, prezentacije i sl. Samim tim što se nastava odvija u poslovnom okruženju, vašoj kancelariji ili konferencijskoj sali, kontekst za vežbanje poslovnog jezika je uveliko kreiran. Ostaje samo da se podele uloge i da vežbanje počne.

• Časovi podstiču aktivno učestvovanje zaposlenih

Kompetitivnost je još jedna prednost ove vrste obuke. Rad u grupi može da podstakne i najpovučeniju osobu da se istakne i pokaže svoje znanje i veštine. Aktivnosti koje se rade grupno ili u paru znatno doprinose živosti samog procesa učenja jezika i potpuno isključuju tradicionalni tip nastave jezika gde je u fokusu bio profesor. Sada zamislite da sve ljude u grupi poznajete i da već imate izgrađen odnos – dobijate in-house čas jezika.

• Nastava je potpuno prilagođena potrebama zaposlenih

Ono što je, takođe, karakteristično za in-house nastavu je apsolutna prilagodljivost. Časove je moguće organizovati pre, posle ili u toku radnog vremena, u grupi ili individualno. Nastavni materijali mogu biti potpuno kreirani za vas, sektor u kome radite ili, pak, delatnost u okviru koje vaša kompanija posluje, naravno, u skladu sa prethodno utvrđenim nivoom znanja jezika.

Učenje jezika je najproduktivnije kada je sve prilagođeno onome ko uči, od nastavnog materijala do atmosfere i pristupa. Zbog toga i postoje različiti vidovi nastave kako bi stepen prilagođenosti bio što viši. Dakle, ukoliko ste deo poslovnog sveta i želite da usavršite strani jezik, in-house nastava je tip nastave koji vam je potreban.