Šta je in-house nastava?

Kao in-house profesori, često smo u situaciji da objašnjavamo čime se bavimo. Nije dovoljno samo reći in-house profesor engleskog jezika, jer taj vid nastave jezika nije toliko čest i najčešće ljudima nije jasno o čemu je, zapravo, reč.

In-house profesori izvode in-house obuke, odnosno, specijalizovane kurseve za preduzeća. Dakle, nastava se izvodi u prostorijama klijenta i radi se isključivo sa odraslim polaznicima.

Koncept in-house nastave, odnosno korporativnih kurseva jezika, ima za cilj da olakša usavršavanje jezika u poslovnim okvirima, tako što će predavač dolaziti u prostorije klijenta radi izvođenja nastave. Kako se smatra da poslovni svet ne ostavlja mnogo slobodnog vremena, ovaj koncept nastave štedi vreme i daje vrlo značajne rezultate u pogledu napretka. Umesto da nakon radnog vremena utrošite vreme na dolazak do mesta nastave, predavač dolazi u prostorije vaše kompanije gde se čas održava.

Prednosti in-house nastave su brojne. Dokazano je da je učenje jezika olakšano u poznatom okruženju (vaš radni prostor) sa poznatim ljudima (kolege, saradnici). Pored team buiding-a, in-house obuka vam je prilika da provedete vreme sa svojim kolegama u drugačijoj atmosferi od one svakodnevne, radne. Čas je vreme kada možete da pokažete koliko ste kreativni i duhoviti i otkrijete sve svoje kvalitete, koje zbog ozbiljnosti posla i poslovnih situacija niste u prilici da pokažete. Štaviše, čas je beg od svakodnevne poslovne napetosti i užurbanosti i pruža vam mogućnost da se opustite i zaboravite na sve probleme i prepreke.

Radna atmosfera u kompaniji može da vam bude dodatna motivacija da i na času budete jednako efikasni i uspešni kao u obavljanju svojih radnih zadataka. Jedna od bitnih karakteristika usvajanja jezika je kreiranje konteksta, pri čemu se kroz role plays (aktivnosti u kojima se kroz različite uloge uvežbavaju jezičke veštine) simulira neka situacija koja zahteva od vas upotrebu određenih jezičkih struktura. Npr, telefonski razgovor ili sastanak pregovaranja, prezentacije i sl. Samim tim što se nastava odvija u poslovnom okruženju, vašoj kancelariji ili konferencijskoj sali, kontekst za vežbanje poslovnog jezika je uveliko kreiran. Ostaje samo da se podele uloge i da vežbanje počne.

Organizacija koja u vremenu finansijske krize odluči da svojim zaposlenima omogući usavršavanje i treninge iz različitih oblasti, ceni svoje zaposlene i želi da ih zadrži. Kako je jezik univerzalna prednost i nešto što doprinosi i vašem ličnom napretku, a ne samo poslovnom, in-house obukom dobijate mnogo.

Kompetitivnost je još jedna prednost ove vrste obuke. Rad u grupi može da podstakne i najpovučeniju osobu da se istakne i pokaže svoje znanje i veštine. Aktivnosti koje se rade grupno ili u paru znatno doprinose živosti samog procesa učenja jezika i potpuno isključuju tradicionalni tip nastave jezika gde je u fokusu bio nastavnik. Sada zamislite da sve ljude u grupi poznajete i da već imate izgrađen odnos – dobijate in-house čas jezika.

Ono što je, takođe, karakteristično za in-house nastavu je apsolutna prilagodljivost. Časove je moguće organizovati pre, posle ili u toku radnog vremena, u grupi ili individualno. Nastavni materijali mogu biti potpuno kreirani za vas, sektor u kome radite ili, pak, delatnost u okviru koje vaša kompanija posluje, naravno, u skladu sa prethodno utvrđenim nivoom znanja jezika.

Učenje jezika je najproduktivnije kada je sve prilagođeno onome ko uči, od nastavnog materijala do atmosfere i pristupa. Zbog toga i postoje različiti vidovi nastave, kako bi stepen prilagođenosti bio što viši. Dakle, ukoliko ste deo poslovnog sveta i želite da usavršite strani jezik, in-house nastava je tip nastave koji vam je potreban.

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE