Značaj stranih jezika za posao

U privatnoj sferi života se nesporazumi u nerazumevanju sa određenom osobom, koja govori , nama nepoznatom stranom jeziku, na sreću, uspešno prevazilaze, ali u poslovnoj sferi, to je već neka druga priča. Činjenica je , da je proces globalizacije omogućio osnivanje takozvanih transnacionalnih preduzeća, koja imaju za cilj da u oblastima u kojima delaju omoguće poslovanje u više nacionlnih privreda.  Takva preduzeća su se najviše oformila na tlu Evrope, pa je i njihov razvitak doprineo na većem značaju poznavanja stranih jezika u poslovnoj sferi.

Naravno da je engleski jezik prioritet u takvoj sferi. I to poslovni engleski, koji se u mnogim firmama postavlja kao uslov, koji kandidat mora da ispuni, ako bi želeo da konkuriše na određeno radno mesto. Poznavanje i drugih evropskih jezika, kao što su ruski, španski, francuski, nemački ili italijanski je takođe poželjno , a u nekim od pomenutih kompanija i obavezno. I to možete sami primetiti, jer u oglasima za posao, poznavanje jezika je nešto što se mora.

Ako je u pitanju neka od takozvanih transnacionalnih kompanija sa sedištem u Aziji ili Arapskom poluostrvu, smatra se da bi trebalo vladati osnovama kineskog, japanskog ili arapskog jezika uz naravno obavezan engelski.

Vratimo se par godina unazada, kada su direktori, menadzeri morali da govore tečno minimum dva strana jezika, sada se to prošrilo i na ostala zanimanja: sekretarica, koja radi u inostranoj firmi, mora imati obavezno znanje engleskog jezika , uz po neku frazu na stranim jezicima, sa kojima njena kompaniija sarađuje. U budućnosti će poznavanje dva stranih jezika bit obaveza za sve.

Naravno da je znanje jezika potrebno dokumentovati.  Za poznavanje engleskog su neophodni međunarodno priznati ispiti kao što su: IELTS, ELSA, PTE, CPE, Toefl. Za poznavanje francuskog to su DELF i DALF, a što se tiče nemačkog to je sertifikat Goethe.

I da rezimiramo: Strani jezici su nešto što je obavezno u današnjem poslovnom svetu. Važno je imati na umu, da je učenje stranog jezika proces, koji traje. Ne postoji instant varijanta. Mora se biti posvećen, kako bi se došlo do određeniih rezultata. Jedna od prednosti poznavanja stranih jezika je da se ističite na radnom tržištu i da se dobro pozicionirate, što vam može doneti i brže nalaženje posla i brže napredovanje u struci. Takođe poznavanje stranih jezika olakšava međusobni rad  među kompanijama.

Postoji više načina da naučite jedan strani jezik: da li je to kurs u nekoj od škola ili u vašem preduzeću, da li je to individualna nastava ili neki od modernijih načina uz pomoć aplikacija, onlajn kurseva, izbor je na vama. Uložite u sebe i vašu budućnost.

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE