Šta imamo za domaći? Internet!

Profesori jezika ističu rad van časa kao jedan od ključnih faktora za uspešno napredovanje u procesu usvajanja jezika. Rad na razvoju jezičkih veština van časa pruža vam kontinuitet u radu, ali i različite kontekste u kojima ćete samostalno upotrebiti jezik.

Časovi su dragoceni iz razloga što vam pružaju mogućnost aktivne upotrebe stranog jezika, uvežbavanje, pre svega, komunikacije uz neophodnu dinamiku i interakciju. Domaći zadaci i vannastavne aktivnosti uglavnom se svode na uvežbavanje i razvoj onih veština koje ne zahtevaju interakciju (pisanje, čitanje, slušanje). Međutim, postoji način da svoju veštinu usmenog izražavanja vežbate i van nastave, koristeći besplatne servise koji su nam dostupni na internetu.

Što se tiče uvežbavanja usmenog izražavanja i fluentnosti, najbolje je ostvariti interakciju sa izvornim govornicima. Društvene mreže nam pružaju tu dragocenu mogućnost, jer se možemo povezati sa ljudima sa različitih krajeva planete. Pored toga, postoji nekoliko besplatnih onlajn servisa, specijalizovanih za usavršavanje jezika, koje možete koristiti kako biste ostvarili svakodnevnu komunikaciju na ciljnom stranom jeziku i unapredite svoje usmeno izražavanje.

Sajtovi za pomoć u učenju stranog jezika

busuu.com – Jedan od najpopularnijih sajtova ovog tipa. Pruža vam mogućnost uvežbavanja jezičkih veština na nekoliko svetskih jezika. Sve što treba da uradite jeste da napravite profil i vaša interakcija sa ostalim članovima može da počne. Vrlo lako ćete naći nekog sa približnim nivoom znanja, jer je uvek veliki broj ljudi na mreži, tj. spreman i dostupan za komunikaciju.

speaking24.com – Sajt za usavršavanje konverzacije na engleskom jeziku. Kao što mu samo ime kaže, ovaj sajt vam je uvek na raspolaganju. Ono što je potrebno jeste da unesete par informacija o sebi, navedete svoj cilj, tj. precizirate šta tačno želite da vežbate u svom usmenom izražavanju (priprema za usmeni deo međunarodnog ispita, opšte unapređenje veštine, neformalno ćaskanje i slično). Po kreiranju profila, ovaj sajt vam pruža mogućnost da se povežete sa ostalim korisnicima sličnog nivoa znanja i sličnih ciljeva. Sve što treba da imate jeste instaliran Skajp, jer se komunikacija odvija uglavnom tim putem.

speak-english-today.com – Ovaj sajt predstavlja još jedan način da unapredite svoje usmeno izražavanje na engleskom jeziku. Sličan prethodnom sajtu, samo sa nešto manje korisnika, ovaj sajt vam nudi uvežbavanje i ostalih veština, poput pisanja, čitanja i slušanja. Postoje i tutorijali, koji se dodatno naplaćuju, kao i pristup različitim izvorima za unapređenje gramatike i leksike.

livemocha.com – Ovaj sajt vam nudi pristup livemocha zajednici na više svetskih jezika. Osim toga što ćete uvežbavati svoje jezičke veštine na ciljnom tj. odabranom jeziku, možete pomoći drugima koji uče vaš maternji jezik ili neki drugi jezik koji dobro poznajete. Registracija, pristup materijalima i interakcija sa drugim korisnicima je potpuno besplatna. Ono što ovaj servis zahteva jeste kompletiranje jedne vrste testa pre nego što vam omogući da pristupite interakciji sa drugim korisnicima, a sve u cilju da se vaše znanje jezika što preciznije odredi, kako biste našli odgovarajuće sagovornike.

Iskoristite prednosti interneta i neka se stalna internet konekcija potpuno isplati tako što ćete je usmeriti na svoj napredak i usavršavanje.

Oživite svoje vannastavne aktivnosti!

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE