Saveti za nemački poslovni svet

„Novi” ste u Nemačkoj? Ne znate kako funkcioniše nemački poslovni svet? – Gotovo slično kao i u ostalim delovima sveta, ali sa ponekom nemačkom „crtom”. U našem malom vodiču pročitajte korisne savete koji će vam pomoći da se brže prilagodite nemačkom korporativnom svetu.

Pozdravi

Kada odlazite na razgovor za posao, nemojte pri prvom susretu pružati ruku poslodavcu – to ne spada u nemački poslovni bonton.  Ono što se, svakako, očekuje od vas jeste da ljubazno pozdravite poslodavca i sačekate da on vam on prvi pruži ruku.  Slično pravilo važi i ako dobijete posao u firmi – uvek sačekajte da vam šef pruži ruku. U nemačkom poslovnom svetu vodi se računa i o jačini stiska ruke, koji ne bi trebalo da bude ni previše jak, niti previše blag, i uz obavezan kontakt očima. Mnogi ne znaju šta da rade sa drugom rukom prilikom rukovanja. Jedno je sigurno: nemojte je staviti u džep, jer se takav gest smatra neprikladnim i ostavljate utisak arogantne i neljubazne osobe. Jednostavno je držite uz telo – prirodnost često bude najbolje rešenje.

Oslovljavanje

Kada se nađete u nemačkom poslovnom okruženju, vrlo je bitno da svima persirate, kako šefu, tako i kolegama. Ako vaš šef ili kolega po imenu Hans nosi titulu profesora ili doktora, bilo bi poželjno da mu se obraćate sa Professor Hans ili Doktor Hans – dakle, titula uz prezime, nikako titula uz ime. Ako osoba ima više titula, oslovljavate je  titulom najvišeg ranga.  Nakon nekog vremena, šef će vam ponuditi da pređete na ti, što će sa kolegama desiti mnogo ranije. Međutim, ako je politika firme da se ne persira, prilagodite se takvoj situaciji, ali se nemojte iznenaditi, ako neko i odbije vaš predlog da sa vi pređete na ti: neki prosto žele da razdvoje svoj poslovni i privatni život.

Budite tačni

Nemci jako cene tačnost. Osobe koje kasne smatraju se neljubaznim, te se Nemci neće ustručavati da vam upute ironičan komentar pred svima, a koji se tiče vašeg kašnjenja. U Nemačkoj je pokazatelj nepoštovanja i kašnjenje od samo pet minuta! U slučaju da na sastanak ili posao ne možete da stignete na vreme, važno je da nekoga o tome i obavestite. U tom slučaju je akademskih 15 minuta prihvatljivo, ali ne više od toga.  Takođe, nemojte ni prerarno da dođete na sastanak – u Nemačkoj se i to može loše protumačiti. Zato su oni našli sredinu – idealno je doći najviše 10 minuta pre dogovorenog.

Clean Desk Policy

Uredan radni sto ukazuje na odgovornu osobu. Šta u Nemačkoj znači uredan sto?  Odgovor na ovo pitanje vam može dati komisija, koja kontroliše urednost radnih stolova, a skoro svako preduzeće je ima, štiteći se tako od moguće špijunaže. Zato je neophodno je da uredno složite svoje papire i dokumenta, vodite računa o njima i sakrijte ih od tuđih očiju, ne biste li izbegli odgovornost ukoliko neki od njih dospe u pogrešne ruke.

Poslovni ručak

Ako ste stranac, a imate nemačkog poslovnog partnera, poslovni ručkovi su idealni za probijanje leda. Kada biste znali samo broj poslova sklopljenih u restoranima?! Idelano vreme za poslovni ručak je između 11:30 i 14:00. Ukoliko se ručak odvija oko podneva, onda bi trebalo izbegavati alkoholna pića, jer vas nakon ručka čeka povratak na posao, a od vas se očekuje da ne pijete dok radite.  Osim o poslu, možete razgovarati i o drugim temama, kako bi situacija bila malo opuštenija. Na primer: interesujte se za običaje zemlje vašeg poslovnog partnera ili razgovarajte o aktuelnim događajima u svetu.

Komplimenti

Možete dati kompliment kolegi ili koleginici – u tome nema ničeg lošeg, ali nikako šefu ili šefici. Oni to vide kao ulizivanje i time nećete dobiti ništa, a vaš dotadašnji trud i rad mogu pasti u drugi plan. Pokažite se na poslovnom planu, jer u Nemačkoj su na ceni: timski duh, trud, rad, dostignuća, kao i snaga vaše ličnosti.

Odlazak u goste / čestitke

Kolega sa posla vas je pozvao na zabavu. Naravno da nećete otići praznih ruku, a idealno je pokloniti flašu vina i buket cveća.

Kada kolega slavi rođendan ili želite da mu čestitate Uskrs ili Bozić, možete to uraditi lično, putem mejla ili slanjem sms poruke.

Još par korisnih saveta, pre nego što zakoračite u nemački poslovni svet:

  • Budite uvek ljubazni: trudite se da izbegavate stresne situacije i ako vas je neko iznervirao trudite se da na miran način rešite problem. Dakle, bez vike i napada besa.
  • Vodite računa o dres kodu, naročito ako ste početnik u firmi. Većina firmi ima Causal Friday, te ćete petkom imati slobodu da se pokažete u nešto neformalnijem svetlu i dati svom izgledu svoj lični pečat, za razliku od odstalih dana, kada se od vas očekuje profesionalna elegancija.
  • Napravite svoju vizit-kartu, jer one imaju veoma važnu ulogu.  Na njoj bi trebalo da se nalaze vaše ime, prezime, zanimanje, kao kontakt podaci.  Dopustite da vam poslovni partner prvi ponudi svoju vizit-kartu, i ono što je veoma bitno –  ne stavljajte je odmah u dzep, već je minut- dva prostudirajte, a potom mu uručite svoju.
  • Mobilni telefon: na poslu bi ga trebalo staviti na profil nečujno. Ako se morate javiti na telefon, a usred ste sastanka, onda bi trebalo da se izvinite i napustite prostoriju.  Pri korišćenju mobilnog telefona na poslu budite diskretni.

Nadam se da smo vam ovim savetima bar malo olakšali ulazak u nemački poslovni svet. Srećno!

 

Saznajte sve o učenju nemačkog jezika i životu u zemljama nemačkog govornog područja na sajtu www.ucenjenemackog.rs

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE