Pravila poslovnog bontona u Nemačkoj

Poslovni bonton u svetu izgleda manje-više isto, ali se u pojedinim zemljama posebno poštuju pravila koja su specifična samo za njih. Kada je Nemačka u pitanju, glavne karakteristike nemaca su svakako tačnost, ozbiljnost i disciplina.

Za sve one koji žele da se zaposle u Nemačkoj ili da ostvare saradnju sa nemačkim partnerima predstavljamo pravila poslovnog bontona karakteristična za tu zemlju!

Zakazivanje sastanka u Nemačkoj

Poslovni sastanci u Nemačkoj se planiraju unapred i mogu se dogovoriti mejlom ili telefonom. Prilikom prepiske, potrebno je da ton bude formalan, a ukoliko dolazi do dogovora telefonom, na početku svakog razgovora je potrebno predstaviti se imenom i prezimenom. Termin održavanja sastanka se utvrđuje precizno i vreme se poštuje striktno!

Priprema za sastanak

Nemci uvažavaju svoje sagovornike i zato kada imaju sastanak sa osobom iz druge države, trude se da uvek prethodno saznaju informacije o kulturi i običajima te zemlje, kako bi bili adekvatno pripreljmeni za razgovor. To isto, nemaci očekuju i od njihovih saradnika iz drugih država.

Tačnost u Nemačkoj

Kada je tačnost u pitanju, to je stavka koja se u poslovnom svetu podrazumeva, međutim u Nemačkoj je, u odnosu na druge države tačnost posebno bitna. Mnogli ljudi smatraju da je kašnjenje od 5 minuta opravdano, ali Nemci tu pojavu nikako ne tolerišu. Takođe, izgovori kao što je gužva u saobraćaju nisu prihvatljivi, jer prosto smatraju da treba da krenete na vreme i računate na usputne probleme koji mogu da se dese. Ukoliko se ipak desi da kasnite na sastanak, potrebno je da se javite i obavestite osobu, ali i tada se ne toleriše kašnjenje duže od 15 minuta.

Komunikacija na poslovnom sastanku

Prilikom pozdravljanja da dolasku i odlasku sa sastanka, potrebno je pratiti hijerarhiju. Prvo se uvek pozdravlja najstariji član tima, dok je na razgovoru za posao poslodavac osoba koja prvo treba da pruži ruku. Kada razmenjujete vizit kartice, prvo pogledajte karticu koju vam je saradnik pružio i tek zatim pružite svoju.

Persiranje svima tokom razogovora je obavezno, kao i obraćanje sa gospodine/gospođo (Frau i Herr). Ukoliko neka osoba ima titulu (npr. profesor) potrebno je prvo izgovoriti titulu a zatim obavezno i prezime te osobe.

Nemcki nisu skloni ćaskanju i ne vole da razgovaraju o privatnim temama. Na sastancima počinju odmah sa datom temom, nakon par uvodnih rečenica. Druženje van firme se preporučuje u restoranu na poslovnom ručku, koji se uglavnom održava u terminu od 11.30 do 14h.

Dress code u Nemačkoj

Stil oblačenja u nemačkom poslovnom svetu je formalan i strogo poslovan, posebno kod pojedinih oblasti kao što su bankarstvo i finansije.

Za muškarce su prihvatljiva tamna odela sa belom ili svetlo plavom košuljom, kao i odgovarajućom kravatom. Ženama se preproučuju blejzeri, suknje ili pantalone u crnoj, teget, sivoj ili bež boji. Odela se kombinuju sa bluzama ili elegantnim ženskim košuljama. Obuća treba da bude zatvorena sa niskom ili srednjom petom.

Zvanični jezik na sastancima u Nemačkoj

Jezik koji se koristi na sastancima u Nemačkoj je zvanični nemački književni jezik. Ukoliko ne govorite dobro nemački, predlaže se da ga ne koriste, jer možete da zvučite neprofesionalno.
Većina nemaca odlično govori engleski jezik, pa je dovoljno da se sporazumete i na ovom jeziku dok ne usavršite svoj nemački.

Sada, kad ste se upoznali sa pravilima u nemačkom poslovnom svetu, pred Vama je zadatak da usavršite govor i rauzmevanje njihovog jezika.

Za  dodatne i korisne informacije o učenju Nemačkog jezika posetite www.ucenjenemackog.rs

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE