Postoji li neka aplikacija za to?

Razvoj tehnologije uslovio je da naši životi liče na sci-fi filmove koje smo kao klinci gledali – ekrani osetljivi na dodir, džepni računari, stalna internet povezanost, brz protok podataka, tablet računari, pametni telefoni i razna druga tehnološka čuda.

Fascinirani smo prilagodljivošću mladih na sve munjevite promene koje se dešavaju u high-tech svetu, a da li mi koristimo sve prednosti koje nam napredna tehnologija nudi? Za početak, koliko koristite te moderne tehnologije u učenju stranih jezika, na primer?

Nekad je vrlo korisno prisetiti se ne tako davnih dana kada smo imali dial-up konekciju na internet, ili kada mobilni telefoni nisu bili baš toliko pametni. Zašto? Iz razloga što na pravi način treba sagledati koje prednosti imamo danas, a koje nismo imali pre nekih dvadesetak godina.

Kladim se da 80% vas čita sada ovaj tekst sa svog pametnog telefona. Osim za komunikaciju i pretragu interneta, da li znate da taj telefon može da vam bude vrlo korisna alatka u učenju stranog jezika? U moru aplikacija koje svakog minuta preuzimamo sa Play Store-a, sigurno se može naći neka iz kategorije Books & Reference (poneki rečnik ili e-reader), ili u kategoriji Education, neka interaktivna aplikacija za učenje ili usavršavanje stranog jezika.

Skoro svaki online rečnik ima vrlo koristan deo Word of the Day koji vam omogućava da svaki dan naučite po jednu reč na stranom jeziku. Pored reči uvek imate transkripciju izgovora, sinonime ili antonime i obavezno rečenicu ili deo teksta gde je ta reč upotrebljena. Sa aspekta profesora jezika, sve je na raspolaganju za efikasno usvajanje novih reči i proširenje vokabulara.

Interaktivne aplikacije, poput vrlo popularne Duolingo, pružaju vam najpre izbor stranog jezika, a onda i svakodnevno interaktivno vežbanje jezičkih struktura. Bilo da ste potpuni početnik ili želite da osvežite znanje nekog stranog jezika, ova opcija je vrlo korisna i daje rezultate.

Ne zaboravimo vrlo korisne video i audio materijale koji su vam sada dostupni uvek zahvaljujući stalnoj internet konekciji i telefonima koji to sve podržavaju. Uvek možete da prekratite vreme slušajući ili gledajući sadržaj na stranom jeziku, što vam opet ubrzava napredak, naročito ako ste auditivni tip u učenju.

Ono što svakako treba naglasiti je da aplikacije ovog tipa ili bilo koja vrsta tutorijala na internetu ne može zameniti „živ” čas jezika sa profesorom i ostalim đacima. U učenju je neophodno imati povratnu informaciju i odgovore na pitanja koja vas zbunjuju, a to, koliko god da je tehnologija napredna, ne možete imati u meri u kojoj je to neophodno. Dakle, internet kao POMOĆ u učenju, uvek i svuda. I ne zaboravite punjač!

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE