Greškofobija

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.

Teodor Ruzvelt

Sticanje znanja je životni poziv svakog od nas. Kojim god poslom da se bavite neophodno je da savladate određene veštine i steknete potrebno znanje kako biste bili uspešni, ali i u koraku sa vremenom, promenama i trendovima koje ono diktira.

Da li svi volimo učenje? Verovatno, ne. Razlog naše odbojnosti prema učenju verovatno leži još u ranom detinjstvu kada smo, umesto da se igramo, morali da radimo domaće zadatke i da učimo za sutrašnji kontrolni. Međutim, svi ćemo se složiti da ne možemo napredovati bez konstantnog učenja i ulaganja u sebe i svoje znanje.

Jedna od glavnih prepreka u procesu učenja i usvajanja je razvijen strah od greške. Osnovan ili neosnovan, strah svakako postoji i stvara jedan vid inhibicije koji može znatno da uspori proces učenja ili da ga potpuno blokira. Svi znamo da su greške sastavni deo učenja. Ko radi, taj i greši – dakle, ukoliko se ne odvažite da napravite grešku, nećete se pomeriti sa tačke na kojoj ste, i napredak će izostati.

Iz ugla profesora jezika, a u ime svih svojih kolega, moram da vam otkrijem tajnu – greške su materijal sa kojim radimo. Ukoliko ne ,,proizvodite“ greške, nemoguće je prepoznati nedostatke i, samim tim, nemoguće ih je nadomestiti. Strah se obično zasniva na neizvesnosti ishoda. Šta li će se desiti ako uradim nešto pogrešno? Ako napravite grešku na stranom jeziku, jedina posledica je da će vas neko pogrešno razumeti. Sada mi vas pitamo, da li vam se dešavalo da vas neko ne razume dok govorite na svom maternjem jeziku? Zasigurno, da.

Jedna od stvari koje uvek volimo da napomenemo je da su u učionici greške i više nego poželjne. Na čas možete doći sa ili bez sveske, umorni ili dekoncentrisani, ali bez grešaka – nikako! Svaka greška koju napravite je lično vaša, personalizovana. Samim tim, personalizujete i proces učenja i on postaje jedinstven, po vašoj meri, potpuno vama na raspolaganju i još je stoprocentno efikasan. Ako govorimo o poslovnim okvirima, shvatite ovo kao idealnu poslovnu ponudu koju ne smete odbiti.

Još jedan od uzročnika greškofobije je Šta li će drugi misliti o meni, ako stalno pravim greške?. Problem samopouzdanja pri upotrebi stranog jezika je vrlo značajan problem sa kojim se, svi mi koji učimo neki strani jezik, suočavamo. Pitanje koje često postavimo svojim učenicima je sledeće: Da li biste zamerili strancu koji vam se u Knez Mihajlovoj ulici obrati na ne tako veštom srpskom jeziku, pokušavajući da sazna gde je najbliža menjačnica? Njegov pokušaj da vam se obrati na vašem maternjem jeziku može samo biti beskrajno šarmantan i sumnjam da biste i primetili greške koje bi pritom napravio.

Dakle, straha od grešaka na stranom jeziku se treba osloboditi. Nikakve loše posledice nećete trpeti, a za uzvrat dobijate napredak, izraženiju fluentnost i naravno, lični uspeh. Ne postoje prepreke. To su koraci na putu do uspeha.

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE