Good Manners – Bad manners

Život savremenog poslovnog čoveka ne može da se zamisli bez stalnih putovanja. Pored toga što nas putovanja ispunjavaju i čine naš život daleko bogatijim, ona nekad znaju da oduzmu dosta vremena i da budu prilično naporna. Fizički napor se lako leči – samo se dobro naspavate i prevazišli ste vremensku razliku. Međutim, ako u toku jednog putovanja ili posete promenite nekoliko različitih kultura, jezika i običaja, problem može da se javi u prilagođavanju i do toga da nesvesno napravite nekoliko grešaka, koje nekad mogu dosta da koštaju.

U engleskom postoji izreka When in Rome, do as the Romans do. U srpskom imamo živopisniju varijantu sa istim značenjem, Kud svi Turci, tu i mali Mujo. Dakle, pitanje koje se nameće je: Da li se treba potpuno prilagoditi kulturi čiji ste gost ili posetilac ili se treba svuda ponašati na isti nacin, civilizovano sa nekim uvreženim pravilima ponašanja?

Život u Evropi, kao i u dobrom delu američkog kontinenta, nema nekih preteranih razlika kada su stilovi zivota i običaji u pitanju. Samo treba pratiti najosnovnije civilizacijske oblike ponašanja. Međutim, postoje delovi sveta koji su sve privlačniji investitorima i velikim korporacijama, koji imaju potpuno drugačije oblike ponašanja i običaje od onih na koje smo mi, stanovnici evropskog kontinenta, navikli.

Ako ste na poslovnom putu u nekoj od azijskih zemalja treba da znate da fizički kontakt u vidu rukovanja ili grljenja treba strogo izbegavati. Poštovanje se iskazuje naklonom i to sto je dublji naklon, vise poštovanja iskazujete. Takođe, treba izbegavati pogled pri upoznavanju, sto se potpuno kosi sa našim uobičajenim načinom upoznavanja. Treba naglasiti da se u Indiji leva ruka smatra nečistom, stoga se ona nikako ne sme pružiti nekome – suprotno od našeg ‘od srca’ običaja.

Ljudi iz Latinske Amerike imaju običaj da stoje vrlo blizu osobe sa kojom razgovaraju, gledajte da se ne odmičete, jer bi mogli da pomisle da ste vrlo nepristojni. A to ne želite, zar ne?

U Japanu je običaj da se poslovni sastanci završavaju u noćnim klubovima, pa čak iako niste noćna ptica ili vam se to veče ne izlazi, ne bi trebalo da odbijete svoje domaćine. Ako ste gosti Iraca, mozda će vas pozvati na karaoke i ponuditi mikrofon!

Ako ste gost bogatog šeika sa Bliskog istoka, vodite racuna čemu se divite, jer ako je materijalna stvar u pitanju, domaćina ćete dovesti u situaciju da vam taj predmet pokloni. Da, da. Pametno izaberite!

Svet je lep upravo zbog različitosti. Ko ima priliku da upozna čak i mali deo tih različitosti je srecan. Tako da, što više razlika upoznate, bogatiji ste, ali i spremniji za nove, možda čak potpuno drugačije situacije. Prilagoditi se uvek treba domaćinu, to je neko nepisano pravilo opšte kulture. Koliko god neki običaj nama delovao neobično, to nikako nije razlog da se isti ne ispoštuje. Na kraju krajeva, zar nismo svi stanovnici sveta?

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE