Kako odelo čini poslovnog čoveka

Savremeni poslovni svet ima svoja pravila sa kojima  je neophodno upoznati se pre nego što postanete njegov deo. Međutim, nigde nećete naći pravilnik koji sadrži apsolutno sva pravila koja bi trebalo slediti. Većinu tih pravila usvajamo u hodu kako se naša karijera razvija i prenošenjem iskustva saznajemo šta treba izbegavati, a na šta posebno treba obraćati pažnju.

Verovatno ste se do sada susreli sa engleskom rečju image (the impression that a person, an organization or a product, etc. gives to the public). Utisak koji osoba ostavlja u poslovnom svetu je izrazito bitan. Pored znanja i veština koji su neophodni za uspeh, potrebno je da i svojom pojavom ostavite utisak posle koga će svi pregovori ići u Vašu korist.

Don’t judge a book by its cover, L’habit ne fait pas le moine ili na srpskom Odelo ne čini čoveka. Međutim, ovo ne važi u poslovnom svetu zbog postojanja dres-koda (dress code) odnosno pravila oblačenja. Kada pripadate određenoj organizaciji, kompaniji ili državnoj instituciji neophodno je poslati određenu poruku načinom oblačenja – ozbiljnost, disciplinu, prestiž. Pravila oblačenja naročito su izražena na mestima gde se dolazi u kontakt sa klijentima kada je neophodno ostaviti utisak o ozbiljnosti kompanije i njenih zaposlenih.

Nešto što se podrazumeva je da je higijena besprekorna, odeća ispeglana, a cipele izglancane. Neke kompanije vrlo jasno svojim kodeksom o ponašanju zaposlenih propisuju vrlo striktna pravila oblačenja, odnosno onoga što bi trebalo izbegavati. Neke američke kompanije, naročito one u modnoj industriji, imaju vrlo stroga pravila kojih su zaposleni dužni da se pridržavaju, jer se provere rade vrlo često, a posledice nepoštovanja pravila mogu dovesti do gubitka posla. Na primer, kompanija Abercrombie & Fitch, američki lanac butika, čak propisuje način na koji je dozvoljeno zavrnuti rukave. Zabranjeno je nositi garderobu sa logoom drugih firmi i vrlo su strogi kada je reč o pirsinzima i tetovažama.

Kada postoji uniforma, problemi koji nastaju svako jutro kada treba da se obučete za posao nestaju. Međutim, problem nastaje kada imate ,,slobodu“ da obučete šta želite. Kako uskladiti stroga pravila poslovnog kodeksa oblačenja sa ličnim stilom i slobodom izražavanja svojih stavova kroz odabir garderobe i detalja?

Pošto pravila postoje i važe za sve, trebalo bi da se poštuju. Sve ono što se ne uklapa u poslovni stil odevanja treba izbegavati i nositi van kancelarije. Farmerice, patike, kratke suknje, duboki dekoltei, papuče, sandale, providna odeća, majice bez rukava, cipele sa previsokim potpeticama – sve ovo treba izbegavati.

Za gospodu je daleko lakše napraviti poslovnu odevnu kombinaciju, jer se ona uglavnom sastoji iz odela, košulje i eventualno kravate. Postoji pravilo da što je viša pozicija u kompaniji, odelo treba da bude tamnije. Dodatni detalji poput manžetni ili igle za kravatu čuvaju se za posebne, nešto svečanije prilike. Takođe, pravilo je da bez obzira na vremenske prilike, sako ne treba skidati.

Dame svakako imaju veći izbor u odevanju,  što pruža veću mogućnost za eventualne greške. Ono što se uklapa u kodeks skoro svake organizacije je da suknje moraju biti u dužini do kolena bez dubokih šliceva, da potpetice ne treba da prelaze 6 cm, da pantalone nisu preuske i da materijali ne budu upadljivih boja i dezena. Boje koje odlikuju poslovni svet su crna, teget, bela i bordo. Naravno, moguće je svaku kombinaciju osvežiti nekim detaljem, poput marame ili nakita i koliko-toliko joj dati lični pečat.

Termini koji se vrlo često mogu čuti danas u poslovnom svetu su casual, business casual, smart casual. Casual je termin na engleskom koji znači ležeran, neformalan. Kombinacija business casual bi trebalo da bude ležernija, odnosno manje formalna od tipične poslovne kombinacije, dok je smart casual nešto između. IT kompanije danas uglavnom neguju neformalan način oblačenja, dok državne institucije i banke i dalje insistiraju na strogo formalnom dres-kodu. Politika nekih kompanija je ,,ležerni petak“ (casual Friday) kada je dozvoljeno nositi nešto ležerniju odeću nego ostalim danima.

Ako ste deo poslovnog sveta, pravila oblačenja se moraju poštovati. Treba imati na umu da ste kao zaposleni u nekoj organizaciji, kompaniji ili instituciji njen direktan predstavnik i da svojom pojavom morate poslati poruku kompetentnosti, poverenja i ozbiljnosti – sve ono što čini jednog uspešnog poslovnog čoveka.

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE