Disciplina je iluzija. Stvorite motivaciju.

Čuvena rečenica Počinjem od ponedeljka! postala je simbol naše motivisanosti u savremenom svetu. Za sve ćemo pronaći vreme, volju, novac, ali od ponedeljka. Kada taj ponedeljak konačno dođe, želja da otpočnemo neku aktivnost, ista nam je kao onog četvrtka ili utorka kada smo odluku da ćemo početi i doneli. Kako održati motivaciju i istrajati na putu do nekog cilja? Da li ste ikada pomislili da se uspešni ljudi od neuspešnih razlikuju samo po količini motivacije koju poseduju?

Učenje stranog jezika spada u aktivnosti koje se ,,započinju“ od ponedeljka.  Kada dugo ne radite na svojim jezičkim veštinama, jezik postaje rusty tj. zarđao. Razraditi mašinu koja je dugo stajala na kiši, pa zarđala, sličan je napor kao i kada treba da pokrenete svoje znanje stranog jezika na kome godinama niste radili. Društvo i socijalni trendovi nameću nam sve veću potrebu poznavanja stranih jezika, tako da jedino što treba da uradite jeste da rešite da se uhvatite u koštac sa naporom i otpočnete sa časovima jezika.

Šta sve može da bude dovoljno jak motiv da od sledećeg ponedeljka zaista krenete na kurs jezika?

Osnovna funkcija jezika je komunikacija. Da biste osetili lepotu komuniciranja na stranom jeziku, potrebno je da istu pronađete i da joj se prepustite, jer je kontinuitet u upotrebi jezika najbolji način da razradite sve one „zarđale” delove koje dugo niste koristili. U eri interneta, kada nam je ceo svet na dlanu, nije teško pronaći način da komunicirate na odabranom stranom jeziku. Činjenica da vas neko razume dok izražavate svoje mišljenje ili stav, pa sve to još na stranom jeziku, i te kako doprinosi vašem samopouzdanju i većoj motivisanosti da u vežbanju istrajete.

Osećaj samopouzdanja dok koristite strani jezik može dosta da obeleži dalji tok učenja. Ukoliko osetite moć i samopouzdanje u komunikaciji na stranom jeziku, jednake ili približne kao na maternjem, to može da vam bude dodatni vetar u leđa, jer ćete poželeti da se ponovo tako osetite. Ne zanemarite taj osećaj, jer je to osećaj lično vašeg uspeha.

Ostvarenje sna da govorite više jezika može da počne. Ne ograničavajte se vremenskim odrednicama (godinu, dve, tri) – uživajte u svakom jeziku koji vam je na željenoj listi. Ako je to samo jedan jezik, radite na njegovom usavršavanju non-stop, bez prestanka, bez ikakvih ograničenja. I zapamtite, nikada nije kasno da počnete da učite strani jezik kao apsolutni početnik. Zar postoji lepši motiv od ostvarivanja sopstvenih želja?

Eksterni motivatori su brojni, i te kako bitni i zavise od mnogo čega. Ambiciozni ste, želite napredak u karijeri, veću zaradu, bolji status u društvu, želite nekog da impresionirate – sve su to podjednako važni pokretači za sve, pa i za učenje stranog jezika. Otkrijte svoj motiv, zacrtajte ishod i upustite se, jer uspehu nije bitno kakav mu je motiv prethodio.

Vidljivi rezultati bi bili i najvažniji izvor motivacije za sve nas. Što se rezultata u učenju jezika tiče, vaš proizvod može da bude uspešna komunikacija bez ograničenja na ciljnom stranom jeziku, međutim, mogu da budu i uspešni rezultati koje pokažu tako omraženi testovi znanja. Eto jednog načina, kako da jednu obavezu više, pretvorite u svoj izvor motivacije na putu ka uspešnosti. A i ponedeljak je blizu.

„Kažu da motivacija ne traje dugo. Pa, ne traje ni kupanje, zato ga i preporučujemo svakodnevno. “ 

Zig Ziglar, američki pisac

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE