Casual Friday

Causal Friday

Od ponedeljka do četvrtka se od vas na poslu traži da poštujete dres kod: za muškarce to je obavezna kravata, košulja, odelo, za dame kostim , košulja. Ali petak je dan, koji u mnogim firmama ima status opuštenog, jer nakon petka sledi dugoočekivani vikend. Poslovna odeća se petkom može zameniti malo ležernijom.

Ideja o ležernom petku nastala je u Americi 50-ih godina prošlog veka. Sama ideja je i tada podrazumevala da se petkom obavezni dres kod zameni ležernijim stilom, kako bi i sama atmosfera u firmi bila opuštenija , jer je u pitanju dan, kada većina firmi nema nikakvu vrstu sastanaka i kako bi se i na taj način pripremili za predstojeći vikend.

Idealna kombinacija

Ono što bi bilo idealno za obući jeste kombinacija poslovnog i kežual stila. Muškarcima je dozvoljeno da na posao dođu bez kravate i nisu u obavezi da nose i sako i pantalone, vec sako mogu zameniti nekom jaknicom od tvida , a pantalone na crtu se mogu zameniti pantalonama od pamučne tkanine. Kada je reč o bojama, obavezne su tamnije,  kao što su na primer crna, plava, zelena ili siva. I za kraj, kako bi upotpunili celokupan stajlnig izaberite cipele , koje više pripadaju tom nekom kežual stilu. Ali uvek u kancelariji ili prostoriji , u kojoj radite imajte pri ruci kravatu, jer nikad se ne zna da li će vam vaš ležerni petak poremetiti neki važan klijent.

Damama se preporučuje da nose kostime, ali blejzer nije petkom obavezan. Umesto blejzera se može obući i neka jaknica ili malo moderniji prsluk. Važno pravilo, kada je ženska obuća u pitanju, jeste da cipela mora biti zatvorena, mada je petkom moguce doći i u baletankama, a dozvoljene boje su kao i kod muškaracaa: tamnije nijanse plave, sive, crne ili zelene.  Takođe , kada je leto, moguće je obući i lepršave letnje haljine letnjih dezena i motiva.

Kada je reč o farmerkama i polo majica, pravila nisu ista u svetu: Dok je u Americi i evropskim zemljama ponekad dozvoljeno petkom doći obučen u farmerke i polo majicu, dotle u Velikoj Britaniji i nije baš . Kada je reč o ovoj kombinaciji , najbolje je prethodno pitati.

Izbegavajte :

  • majice na kratke rukave
  • rolke ( ali je dozvoljena rolka u kombinaciji sa sakoom)
  • topovi i mini suknje za dame
  • bluze sa dubokim dekolteom
  • šortseve
  • flip-flops i espadrille kao ni visoke potpetice ni patike, pa ni mokasine

Causal Friday je jedna super ideja da svojim kolegama, koje možda i ne viđate van posla, pokažete sebe u nekom drugom modnom stilu i da se sa istima i opustite. Samo vodite računa, da vaš stil ne bude previše opušten.

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE