3 koraka do bržeg usvajanja jezika

Nemojte da vas začudi naslov. Živimo u vremenu gde je merilo kvaliteta postala brzina kojom nešto dobijamo. To se prenosi na sve sfere našeg života, a naročito na obrazovanje, jer ko danas pa ima vremena da nešto detaljno prostudira, da se posveti valjanom istraživanju ili da pronikne u srž neke teme.

Učenje stranog jezika i usavršavanje jezičkih veština nikako ne može biti instant. Sve je deo dobro isplaniranog procesa koji prati moždanu funkciju gde se određeni delovi jezičkog sistema najpre uče, pa tek onda aktiviraju. Programi su osmišljeni po univerzalnom principu, nezavisno koji strani jezik učite, tako da one zablude da se neki jezik brže, tj sporije uči, podležu vrlo ozbiljnoj diskusiji.

Međutim, razmišljajući kako proces učenja stranog jezika ubrzati, tj svesti ga na nekoliko jednostavnih koraka, i time ga prilagoditi imperativu današnjice ”sve, sada i odmah”, dovela nas je do psihologije. Ovaj verni saborac svakog procesa učenja, daje nam nekoliko interesantnih i vrlo ubedljivih načina kako brže savladati strani jezik.

Učite jezičke strukture pre i tokom spavanja!

Jedno skorašnje švajcarsko istraživanje, pokazalo je da ako neposredno pred spavanje obnovite vokabular koji ste toga dana naučili, a tokom REM faze sna, pustite snimak na ciljnom stranom jeziku, znatno bolje rezultate ćete pokazati na testovima provere znanja. Osim toga, izloženost ciljnom jeziku, naročito u fazi nesvesnog, daje prostora za prirodnije usvajanje jezika, bolji izgovor i ima daleko trajniji efekat u pamćenju tih struktura.

Gestikulirajte!

U jednoj studiji iz 2012. godine, dva naučnika kreirala su jezik Vimmi i 20 ljudi, koji su učestvovali u eksperimentu, trebalo je da savladaju taj jezik. Nakon što su podeljeni u dve grupe, jednoj grupi jezik je predstavljen uz dosta pokreta i gestikulacija, dok je druga grupa imala nastavu koja nije uključivala gest. Rezultati su pokazali da je grupa kojoj je vokabular predstavljen uz gestikulaciju, daleko bolje umela da reprodukuje nove reči, čak i one koje su predstavljale apstraktne pojmove. Zaključak ove studije ukazuje da gestikulacija doprinosi senzomotornoj reprezentaciji reči ili fraze, što onemogućuje njihovo brzo zaboravljanje.

Čitajte na stranom jeziku!

Čitanje je veština koja može značajno da ubrza proces usvajanja stranog jezika, naročito gramatičkih struktura koje se pasivno primaju. Dok čitate, imate sve neophodne uslove za uspešno usvajanje jezika: kontekstualnu izloženost, razumevanje na osnovu konteksta, raznovrsnost leksike i leksičkih struktura, različite stilove i registre, kao i neophodnu fokusiranost na jezik. Odabirite omiljeni žanr ili oblast i upustite se u čitanje na stranom jeziku. I zapamtite, ne treba da očekujete potpuno razumevanje. Oslonite se na kontekst!

Ako sledite navedene korake, vaš proces usvajanja jezika biće brži i kvalitetniji. Najbolje rešenje, a ujedno i najefektnije, biće kombinacija aktivnog pohađanja nastave stranog jezika i pomenutih tehnika. Rezultati će biti primetni, vaše samopouzdanje veće, a i ušteda vremena neće izostati. Thumbs up!

Pogledajte ostale tekstove iz baze znanja klikom OVDE